Tanja Nisonen

Valthorn

Tanja Nisonen är en valthornist med många olika roller. Hon ingår i Åbo Filharmoniska Orkester, är lärare i valthorn vid Konstakademin vid Åbo yrkeshögskola och doktorand vid Konstuniversitetets Sibelius-Akademin inom ämnet kvinnor som komponerat för valthorn. För Nisonen är det viktigt att främja, utveckla och bredda kännedomen om att spela horn. Tillsammans med hornkvartetten 4th Line har hon spelat in tidigare ohörd repertoar från nordiska kompositörer. Efter det har hon spelat in ett soloalbum med kvinnliga kompositörers valthornsverk från början av 1900-talet. Hon har även i flera år fungerat som Finska valthornsklubben rf:s styrelseordförande. Föreningen arrangerade Nordiskt Hornseminarium 2023, för vilket Nisonen verkade som konstnärlig ledare.

Nisonen har aktivt skapat sig en egen konstnärlig karriär genom att uppträda såväl som kammarmusiker som solist med bland andra Åbo Filharmoniska Orkester och Jyväskylä, Villmanstrand och Joensuu stadsorkestrar. Kärleken till kammarmusiken fick henne att grunda sin egen kammarmusikförening Artsoppa ry år 2008.

Nisonen har framträtt vid inhemska kammarmusikfestivaler samt i Kanada, Storbritannien, Sverige, Tyskland, Spanien och Norge. Sommaren 2024 fungerar hon som Kokonainen-festivalens konstnärliga förverkligare.

Sedan 2010 har Nisonen varit timlärare i hornspel vid Åbo Konservatorium och Konstakademin vid Åbo yrkeshögskola. Hon har hållit mästarkurser vid olika valthornsevenemang såväl som i hemlandet som utomlands. Hon undervisar också vid Brassakademin.

Inbjudningarna till International Horn Societys seminarium i belgiska Gent 2019 och i Montreal i Kanada 2023 är tecken på att det finns ett internationellt intresse för henne. Hon har varit gästande stämledare i Sveriges Radios symfoniorkester och i orkestrarna i Las Palmas och Santa Cruz.