Elina Simonen

Elina Vähälä

Violin

Elina Vähälä, född i Iowa, USA, är en av de mest eftertraktade finska violinisterna inom den internationella musikscenen. Hennes klang och virtuositet prisas av musikkritiker världen över och hennes sätt att spela har lovordats som strålande, känslosamt och briljant. Hennes rykte som en karismatisk och exceptionellt mångsidig musiker bottnar i hennes breda repertoar, vilken täcker både solokonserter och kammarmusik, och sträcker sig från barock till nutida musik.

Vähälä har uruppfört Jaakko Kuusistos violinkonsert, Aulis Sallinens kammarkonsert och Kalevi Ahos andra violinkonsert m.m. Hon har även framfört den tidiga versionen av Sibelius’ violinkonsert med Radions symfoniorkester - ett stycke som ansetts nästan omöjligt att spela.

Bland nyliga höjdpunkter kan nämnas uppträdanden med Minnesota Orchestra, Detroit symfoniorkester, Houston Symphony, Orchestre National de Lyon, Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm och Singapore symfoniorkester. Vähälä uppträder även ofta som solist tillsammans med finländska orkestrar. Hon är också en återkommande solist på hemstaden Lahtis stadsorkesters turnéer i Asien, Sydamerika och Centraleuropa.

Vid sidan av det aktiva konserterandet som kammarmusiker och orkestersolist verkar Vähälä även som lärare: hon är en av grundarna till Violinakademin som grundades 2009 - ett projekt i mästarkursanda för utvalda, talangfulla finska violinister. Sedan 2019 verkar hon som professor i violin vid universitetet för musik och scenkonst i Wien (MDW).

Elina Vähälä spelar på en Giovanni Battista Guadagnini-violin från 1780.