Chris Christodoulou

Anna-Maria Helsing

Konstnärlig ledare / dirigent

Anna-Maria Helsing har skapat sig ett namn som kapellmästare för ledande nordiska orkestrar och operahus och 2020 inledde hon sin position som första gästdirigent för BBC Concert Orchestra. Mellan 2010 och 2013 var Helsing chefdirigent för Uleåborgs stadsorkester och hon var därmed den första kvinnan som fungerat på en sådan post i Finland.

Under en kort tid har Helsing dirigerat samtliga större orkestrar i Finland och Sverige samt många orkestrar i övriga Norden, Baltikum, Tyskland och England. Hon har även dirigerat produktioner vid Finlands nationalopera, Danmarks och Sveriges kungliga operor, Göteborgsoperan och Folkoperan i Stockholm.

Kommande höjdpunkter denna säsong är då Helsing gör sin debut med Royal Philharmonic Orchestra (London), Brandenburger Symphoniker och Musikkollegium Winterthur i Schweiz samt ett flertal återbesök till bl.a Islands och Odense Symfoniorkestrar, SinfoniaNord Island, Radions Symfoniorkester, Sinfonia Lahti samt Jönköpings och Västerås Sinfoniettor. Av operorna kan nämnas Vasa Operas storsatsning på Madetojas Pohjalaisia (Österbottningar) i början av 2023.

Snart efter att Helsing inledde sina studier vid Leif Segerstams dirigentklass vid Sibelius-Akademin blev hon vald att delta i Allianz International Conductors’ Academy i London, där hon fick undervisning av Esa-Pekka Salonen och Gustavo Dudamel. År 1999 vann hon första pris i den internationella tävlingen för nutida musik för unga artister i Warszawa. Helsing avlade diplomexamen i violin vid Jakobstads konservatorium och Bydgoszcz musikakademi. Hon har deltagit i Jorma Panulas, Vladimir Jurowskis och John Carewes mästarkurser.

Stil och känsla förknippad med modernismen samt nutida musik ligger speciellt nära Helsings hjärta.