Anna-Maria Helsing - rusk.fi
Heikki Tuuli

Anna-Maria Helsing

Konstnärlig ledare / violin / dirigent

Anna-Maria Helsing har skapat sig ett namn som kapellmästare för ledande nordiska orkestrar och operahus och 2020 inledde hon sin position som första gästdirigent för BBC Concert Orchestra. Mellan 2010 och 2013 var Helsing chefdirigent för Uleåborgs stadsorkester och hon var därmed den första kvinnan som fungerat på en sådan post i Finland.

Under en kort tid har Helsing dirigerat samtliga större orkestrar i Finland och Sverige samt många orkestrar i övriga Norden, Baltikum, Tyskland och England. Hon har även dirigerat produktioner vid Finlands nationalopera, Danmarks och Sveriges kungliga operor, Göteborgsoperan och Folkoperan i Stockholm.

Under kommande säsong återvänder Helsing till orkestrar som Radions symfoniorkester, Philharmonia Orchestra, BBC Philharmonic, BBC Concert Orchestra, Islands symfoniorkester, Göteborgs symfoniker samt debuterar med Stavanger symfoniorkester och London Sinfonietta.

Snart efter att hon inledde sina studier vid Leif Segerstams dirigentklass vid Sibelius-Akademin blev hon vald att delta i Allianz International Conductors’ Academy i London, där hon fick undervisning av Esa-Pekka Salonen och Gustavo Dudamel. År 1999 vann hon första pris i den internationella tävlingen för nutida musik för unga artister i Warszawa. Helsing avlade diplomexamen i violin vid Jakobstads konservatorium och Bydgoszcz musikakademi. Hon har deltagit i Jorma Panulas, Vladimir Jurowskis och John Carewes mästarkurser.

Stil och känsla förknippad med modernismen samt nutida musik ligger speciellt nära Helsings hjärta.