Sonoko Miriam Welde

Violin

Den norska violinisten Sonoko Miriam Welde (f. 1996) är vinnare av "Virtuos"-tävlingen och det Norska solistpriset 2014, och 2016 vann hon Equinors stipendium för klassisk musik. Som solist har hon framträtt med orkestrar som Oslo filharmoniska orkester, Royal Philharmonic, Bergens Filharmoniska Orkester, Kringkastingsorkestret, WDR Sinfonieorchester Köln, Bournemouth Symphony samt Orchestre de Chambre de Lausanne, och med dirigenterna Andrew Litton, James Gaffigan, Han-Na Chang, Marta Gardolinska, Joshua Weilerstein and Edward Gardner bland andra.

Som entusiastisk kammarmusiker har Sonoko lyfts fram av Leif Ove Andsnes som hon regelbundet uppträder tillsammans med, och hon har också arbetat med Tabea Zimmermann, Clemens Hagen, Sergio Tiempo, Gidon Kremer, Alisa Weilerstein, Jonathan Biss och Janine Jansen. Hon är en av de grundande medlemmarna av stråkkvartetten Opus13, som vann andra pris i Banff International String Quartet Competition 2022.

2021 släppte hon sitt debutalbum med Bruchs och Barbers violinkonserter samt The Lark Ascending tillsammans med Oslo filharmoniska orkester på LAWO Classics. Albumet nominerades till det norska "Spellemannprisen" i kategorin för klassisk musik och mottog strålande recensioner från publikationer som Gramophone, BBC Music Magazine och The Strad.

Sonoko studerar för tillfället för Janine Jansen i Sion, och hon har tidigare studerat för Stephan Barratt-Due i Oslo och Kolja Blacher i Berlin. 2018-2020 deltog hon i Crescendo Mentoring Program.

Sonoko tillkännagavs nyligen som ny konstnärlig ledare för Vinterfestspill i Bergstaden, en kammarmusikfestival i Røros, Norge.

Hon spelar på en 1736 Antonio Stradivarius, "Spencer Dyke", som generöst lånas ut från Anders Sveaas' Almennyttige Fond.