Vasa stadsorkester

Regelbunden konsertverksamhet i Vasa inleddes år 1930, då en orkesterförening grundades i staden. Vasa stadsorkester kommunaliserades 1974.

I Vasa stadsorkester ingår 31 musiker. Sedan januari 2021 har Tomas Djupsjöbacka varit chefdirigent för orkestern. Orkesterns fadderkompositör är Markus Fagerudd. Orkesterns arbets- och konsertplats är Vasa stadshus, som är beläget i centrum av Vasa.

Utöver symfonikonserter ger orkestern också bl.a. underhållningskonserter och konserter för skolelever samt konserter som kombinerar olika musikgenrer. Gemensamma konserter med andra orkestrar i närområdet hör också till stadsorkesterns verksamhet.

I sommartid håller musikfester och festivaler orkestern sysselsatt. Orkestern uppträder till exempel vid Ilmajoki musikfestspel och Musikfestspelen Korsholm samt kyrkomusikfestivalen i Lochteå.

Vasa stadsorkester bedriver också varje år operasamarbete med Vasa Operastiftelse och Vasa stadsteater.

Från och med år 1999 har stadsorkestern medverkat i den Internationella Jorma Panulas Kapellmästartävling som ordnas av Viljo och Maire Vuorios stiftelse och hålls vart tredje år. Vasa stadsorkester medverkar också i Jorma Panulas kapellmästarkurser.