Andres Kaljuste

Altviolin

Estniska Andres Kaljuste utbildades ursprungligen som violinist. I början av tjugoårsåldern utvecklade han en förkärlek för altviolinen och detta förhållande har blomstrat sedan dess. Efter studier i Sverige och Tyskland jobbade Andres i Storbritannien som violinist och altviolinist med orkestrar som Philharmonia Orchestra och Royal Philharmonic Orchestra. Han verkade som gästande konsertmästare i Uleåborgs stadsorkester innan han flyttade till Helsingfors för att studera orkesterdirigering för Atso Almila och Hannu Lintu vid Sibelius-Akademin. Vid sidan av sina dirigentstudier gästspelade han som stämledare för altviolin vid Helsingfors stadsorkester tre säsonger i rad. 

Som dirigent har han uppträtt med många orkestrar i Norden, inklusive Helsingfors stadsorkester, Odense symfoniorkester, Mellersta Österbottens Kammarorkester och Björneborgs stadsorkester. Den här säsongen debuterar han med Aalborg symfoniorkester och Estlands sinfonietta samt återvänder till Estlands nationella symfoniorkester, Tallinns kammarorkester och Brandon Hill Chamber Orchestra i Storbritannien.

Kaljuste har också spelat in kammarmusik av Sharon Fraber och Eleanor Alberga för Signum Records respektive Navona Records.