Daniel Saur

Slagverk

Daniel Saur är en av grundarna till den professionella slagverkensemblen Global Percussion Network (GPN). Med GPN har han uppträtt, hållit seminarier och mästarkurser runtom i Europa, Nordamerika och Asien, inklusive radio- och tv-sändningar i Sverige, USA och Japan. GPN har uppträtt på festivaler världen över, uruppfört oräkneliga verk, spelat hela konserter på instrument gjorda av is och till och med uppträtt på ett jaktplan från Svenska flygvapnet. 

Sedan 2008 har Daniel varit medlem i Norrbotten-NEO, en av Sveriges ledande ensembler för nutida musik. Stommen i NEO består av sju musiker; flöjt, klarinett, slagverk, piano, violin, altviolin och cello. Ensemblens fokus är att beställa nya verk av framstående kompositörer i Sverige och Europa. Daniels anställning i NEO innefattar även jobb som timpanist i Norrbottens Kammarorkester samt slagverkare i Piteå Kammaropera. På grund av dessa olikartade ensembler så uppträder Daniel regelbundet med allt från Mozart-symfonier till samtida musik och multimediala operaföreställningar. 

Som solist beställer och uruppför Daniel regelbundet nya verk, både för soloslagverk och för slagverk med förinspelat ljudspår/elektronik. Han främjar förekomsten av slagverk inom kammarmusikgenren genom ett tätt samarbete med kompositörer. 

Sedan 2001 har Daniel varit ledare för slagverkstudier vid Musikhögskolan i Piteå (Luleå tekniska universitet). Innan dess ledde han slagverkinstitutet vid Framnäs Folkhögskola åren 2004-2007. Under 2007 spenderade Daniel sex månader som artist in residence vid Universidad de Ciencias y Artes de Chiapas (UNICACH) i Chiapas, Mexikos sydligaste delstat. 

Som kompositör har Daniel tagit emot åtskilliga beställningar. I sina kompositioner fokuserar han ofta på malletinstrument och slagverkbaserad kammarmusik. Hans kompositioner har uruppförts i Sverige, USA, Argentina, Japan och Mexico. Daniels CD-skiva “Scattered Thoughts” vilken innehåller 6 verk för slagverk, gavs ut 2015, och “The Labyrinth” med musik för klarinett och slagverk kommer att lanseras under 2020. 

Daniel är en stolt förespråkare av Zildjian-cymbaler och Innovative Percussion-klubbor.