Daniel Thorell

Cello

Daniel Thorell är en cellist från Stockholm. Trots att han bara är 25 år gammal har han redan haft stora framgångar som solist och kammarmusiker, både nationellt och internationellt. Han har prisats för sitt mogna och uttrycksfulla spelsätt och för tillfället anses han vara en av Skandinaviens mest lovande unga cellister. Han har vunnit första pris i inte mindre än nio internationella tävlingar, mest anmärkningsvärt i Rovere D'oro (2017) där han också tilldelades guldmedalj. I maj 2019 var han en stor prisvinnare vid den 54:e Markneukirchen International Cello Competition. Han var också en av deltagarna av sjätte upplagan av La Classe d'Excellence de Violoncell med läraren Gautier Capucon.

Född i en musikerfamilj började Daniel spela cello vid fem års ålder. Han gjorde sin solistdebut vid elva års ålder då han framträdde med Saint-Saëns cellokonsert i A-moll med Sveriges Radios symfoniorkester. Sedan dess har han regelbundet framträtt som solist med orkestrar runt om i Sverige så som Kungliga Filharmoniska Orkestern och Göteborgs Symfoniker. Säsongen 18/19 innehöll bland annat solistframträdanden med Rokokovariationerna, Schumanns cellokonsert och Saint-Saëns cellokonsert, och även kammarmusikfestivaler runt om i Skandinavien och Tyskland.

Daniel är också en erfaren kammarmusiker och är sedan 2019 medlem av den norska stråkkvartetten Opus13. Kvartetten har tilldelats andra pris i Banff international string quartet competition och har uppträtt vid festivaler som Kamermuziek festival Utrecht, Risør kammermusikkfest, Valdres sommersymfoni Midtåsen kulturfestival och fler därtill. 2021 debuterade de i Oslo Quartet Series.

Daniel slutförde nyligen sina studier för solistdiplom vid Norges Musikhögskola för Torleif Thedéen och deltar ofta i mästarkurser runt om i världen för ett antal välkända lärare, bland andra Jens-Peter Maintz, Danjulo Ishizaka, Maria Kliegel, Claudio Bohorquez och Antonio Meneses. Han har mottagit ett flertal stipendier från stiftelser som SWEAs internationella konststipendium och från Kungliga Musikaliska Akademien.