Tanja Nisonen

Käyrätorvi

Tanja Nisonen on monen roolin käyrätorvitaiteilija. Hän on Turun filharmonisen orkesterin jäsen, Turun Musiikkiakatemian (AMK) käyrätorvensoiton opettaja ja tohtorikoulutettava Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa aiheenaan käyrätorvelle säveltäneet naiset. Nisoselle on tärkeää edistää, kehittää ja laajentaa käyrätorvensoiton tuntemusta. Hän on levyttänyt 4th Line käyrätorvikvartetin kanssa ennen kuulematonta ohjelmistoa pohjoismaisilta säveltäjiltä. Seuraavaksi hän levyttää sooloalbumin naissäveltäjien käyrätorviteoksista 1900-luvun alkupuolelta. Hän on myös toiminut usean vuoden ajan Suomen käyrätorviklubi ry:n hallituksen puheenjohtajana. Yhdistys järjesti Pohjoismaisen käyrätorviseminaarin vuonna 2023, jonka taiteellisena johtajana Nisonen toimi.

Nisonen on luonut aktiivisesti omaa taiteellista uraa esiintymällä niin kamarimuusikkona kuin myös solistina mm. Turun filharmonisen orkesterin, Jyväskylän, Lappeenrannan ja Joensuun kaupunginorkestereiden kanssa. Rakkaudesta kamarimusiikkiin sai hänet perustamaan oman kamarimusiikkiyhdistys Artsoppa ry:n vuonna 2008.

Nisonen on esiintynyt kotimaisten kamarimusiikkifestivaalien lisäksi Kanadassa, Iso-Britanniassa, Ruotsissa, Saksassa, Espanjassa ja Norjassa. Kesällä 2024 hän toimii Kokonainen festivaalin taiteellisena toteuttajana.

Vuodesta 2010 Nisonen on toiminut Turun konservatorion ja Taideakatemian (AMK) käyrätorvensoiton tuntiopettajana. Hän on antanut mestarikursseja erilaisissa käyrätorvitapahtumissa niin koti- kuin ulkomailla. Hän opettaa myös Vaskiakatemiassa.

Osoitus häntä kohtaan suuntautuvasta kansainvälisestä kiinnostuksesta ovat olleet myös kutsut International Horn Societyn seminaareihin Belgian Gentiin 2019 ja Kanadan Montrealiin 2023. Hän on toiminut vierailevana äänenjohtajana Ruotsin Radion sinfoniaorkesterissa, Las Palmasin ja Santa Gruzin orkestereissa.