Hyvä RUSK-yleisö!
Olemme erittäin iloisia voidessamme esitellä vuoden festivaalin ”Less is more – more or less” aikana, joka suorastaan janoaa elävää kulttuuria kaikissa muodoissaan. Meneillään olevan pandemian aikana monelle meistä käsite less is more on noussut täysin uusille tasoille. Olemme oppineet yksinkertaistamaan ja supistamaan asioita hyvin monella elämämme osa-alueella – samalla kun, uskallan väittää, olemme aivan varmasti oppineet näkemään, mitä ilman emme halua tai voi elää.
RUSK syöksyy tänä vuonna amerikkalaiseen musiikkiin, selkeänä lähtökohtana minimalismi (less is more) ja virtuositeetti (more is more) sen terävänä kontrapunktina. Mikä koskettaa meitä enemmän: yksinkertainen, riisuttu ja toistuva? Vai kiehtooko meitä mieluummin maksimoitu, täyteläinen ja ihailtava ripeys? Tässä ei ole oikeaa tai väärää – kontrastit ja se, miltä ne vaikuttaisivat rinnakkain konserttiohjelmassa, ovat vain kiinnostaneet minua. Kevyesti kumartaen Beethovenille hänen juhlavuotensa johdosta (250 vuotta säveltäjän syntymästä) haluan tuoda esiin jousikvarteton sävellysmuotona. Festivaalin aikana saamme kuulla useita esimerkkejä siitä, miten nykysäveltäjät säveltävät tälle klassisimpia kokoonpanoja edustavalle yhtyemuodolle. Beethovenilta itseltään kuulemme yhden hänen ihailluimmista ja vaikeimmin ymmärrettävistä mestariteoksistaan, jota on lähes mahdoton soittaa (näin ollen todellinen more is more -kappale!): Grosse Fuge.
Koko ohjelman onnistuu henkilöimään ja näin ollen sitomaan yhteen vuoden teemasäveltäjä, Juhani Nuorvala. Hän on yksi suurimpia minimalismin asiantuntijoitamme ja on itse saanut suuria vaikutteita amerikkalaisesta popkulttuurista – siitä huolimatta hän säveltää hurjan virtuoosia musiikkia. Hän hyödyntää ahkerasti mikrotonaalisutta, jossa siis pilkotaan entisestään asteikkomme tavallisia puolisävelaskelia neljännessävelaskeliksi (kuvitelkaa ylimääräinen pianonkosketin jokaisen jo olemassa olevan koskettimen väliin). Kerrassaan more is more! Viikon aikana kuulemme jopa neljä kantaesitystä, joista kaksi on RUSKin omia tilausteoksia.
Lähtökohtanani on alusta alkaen ollut löytää jännittävää, harvemmin esitettävää musiikkia ja sen pohjalta rakentaa konsertteja, joita haluaisin itse kuunnella. Olen ylpeä voidessani toivottaa pietarsaarelaisyleisön tervetulleeksi tämänvuotiselle festivaalille!
Anna-Maria Helsing
taiteellinen johtaja
Viulistitaustainen Anna-Maria Helsing on kerännyt mainetta erityisesti johtavien pohjoismaisten orkesterien ja oopperatalojen kapellimestarina. Keväällä 2020 hän aloitti kautensa BBC Concert Orchestran päävierailijana. Vuosina 2010‒2013 Helsing toimi Oulu Sinfonian ylikapellimestarina, ja oli samalla ensimmäinen ylikapellimestariksi nimitetty nainen Suomessa.
Lyhyen ajan sisällä Helsing on johtanut kaikkia Suomen ja Ruotsin suurimpia orkestereita sekä useita orkestereita muissa Pohjoismaissa, Baltiassa, Saksassa ja Iso-Britanniassa. Lisäksi hän on johtanut produktioita Suomen kansallisoopperassa, Tanskan ja Ruotsin kuninkaallisissa oopperoissa, Göteborgin oopperassa ja Tukholman Folkoperanissa.
Tulevalla kaudella Helsing palaa Radion sinfoniaorkesterin, Lontoon Philharmonia-orkesterin, BBC:n filharmonikkojen, BBC Concert Orchestran, Islannin sinfoniaorkesterin ja Göteborgin sinfoniaorkesterin eteen, sekä debytoi Stavangerin sinfoniaorkesterin ja London Sinfoniettan johdossa.
Päätettyään opintonsa Sibelius-Akatemiassa Leif Segerstamin kapellimestariluokalla Helsing sai kutsun osallistua Lontoossa Allianz-säätiön kansainväliseen Conductors’ Academy -koulutukseen, jossa häntä ohjasivat mm. Esa-Pekka Salonen ja Gustavo Dudamel. Vuonna 1999 Helsing voitti ensimmäisen palkinnon Varsovan kansainvälisessä uuden musiikin kilpailussa nuorille taiteilijoille. Hän suoritti viulunsoiton diplomitutkinnon Pietarsaaren konservatoriossa sekä Bydgoszczin musiikkikorkeakoulussa Puolassa ja on osallistunut Jorma Panulan, Vladimir Jurowskin ja John Carewen mestarikursseille.
Erityisen lähellä Helsingin sydäntä ovat modernismi ja nykymusiikki.