Tero Ahonen

Meta4

Antti Tikkanen – viulu
Minna Pensola – viulu
Atte Kilpeläinen – alttoviulu
Tomas Djupsjöbacka – sello

Vuonna 2001 perustettu Meta4 on yksi Suomen menestyneimpiä jousikvartetteja. Kvartetin kansainvälinen ura käynnistyi Moskovassa vuonna 2004 järjestetyn Dmitri Šostakovitš -kilpailun voitolla sekä erikoispalkinnolla kilpailun parhaasta Šostakovitš-tulkinnasta. Vuonna 2007 Meta4 voitti Wienissä Joseph Haydn -kilpailun, ja sai myöhemmin samana vuonna Opetus- ja kulttuuriministeriöltä Suomi-palkinnon tunnustuksena kansainvälisestä menestyksestään. Meta4 toimi BBC:n New Generation Artistina vuosina 2008–2010 ja vuonna 2013 se palkittiin Jenny ja Antti Wihurin rahaston tunnustuspalkinnolla.

Meta4 konsertoi aktiivisesti eri puolilla maailmaa. Viime aikoina kvartetti on vieraillut muun muassa Wiener Konzerthausissa, Lontoon Wigmore Hall:issa ja King’s Placessa, Madridin Auditorio Nacionalissa, Pariisissa Cité de la Musique:ssa, Tukholman Konserthusissa sekä Lincoln Centerissä, New Yorkissa. Kotimaassa kvartetti on toiminut Oulunsalo Soi -musiikkijuhlien taiteellisena johtajana 2008–2011 ja vuosina 2008-2017 se on ollut Kuhmon Kamarimusiikki - festivaalin residenssikvartettina. Meta4 on opiskellut Eurooppalaisessa Kamarimusiikkiakatemiassa (ECMA) merkittävimpinä opettajinaan Hatto Beyerle ja Johannes Meissl.

Kvartetti on myös aktiivinen levyttäjä. Meta4:lta on ilmestynyt Hänssler Classicin julkaisemina Haydnin Jousikvartetot op. 55, 1-3, joka palkittiin arvostetulla Echo Klassik -palkinnolla, Emma- palkittu ja Yleisradion vuoden levyksi valittu Šostakovitšin Jousikvartetot 3, 4 & 7 sekä Béla Bartókin Jousikvartetit 1 & 5. Kvartetilta on myös ilmestynyt Ondinen julkaisemana Kaija Saariahon kamarimusiikkia sekä LP-levyllä Sibeliuksen jousikvartetto 'Voces Intimae' (Berliner Meister Schallplatten). Brahmsin klarinettikvinteton ja Gérard Pessonin Nebenstückin sisältävä levy äänitetiin yhdessä klarinetisti Reto Bierin kanssa ja julkaistiin ECM-levymerkin alla 2019. Kvartetin uusin albumi, Gringolts Quartetin kanssa tehty yhteislevytys Octets julkaistiin maaliskuussa 2020 Bis-levymerkin alla. Felix Mendelssohnin ja George Enescun jousioktettisävellyksiä sisältävä levy on kerännyt kiittäviä arvioita sekä kotimaassa että maailmalla.

Kvartetin jäsenillä on käytössään muun muassa Suomen Kulttuurirahaston omistama Stradivarius- viulu, Signe ja Ane Gyllenbergin säätiön Carlo Bergonzi -viulu sekä Lorenzo Storionin vuonna 1780 Cremonassa rakentama sello.