Julia Sporsén

Sopraano

Ruotsalainen sopraano Julia Sporsén tunnetaan intensiteetistään, jolla hän paneutuu rooleihinsa. Hänen esiintymisiään on kuvailtu ”tulisiksi” (Opera Magazine), ”polttaviksi” (The Sunday Times) ja ”lähes sietämättömän liikuttaviksi” (The Spectator) ja häntä ylistetään virtuoosista ja ilmeikkäästä laulustaan, samoin kuin lavaläsnäolostaan ja vangitsevista näyttelijäntaidoistaan. Hän voitti Svenska Dagbladetin oopperapalkinnon vuonna 2023 Norman nimiosan voimakkaasta tulkinnastaan Tukholman Folkoperanissa.

Julia debytoi English National Operassa vuonna 2009 ja hänestä tuli nopeasti ENO Harewood Artist. Hänen lukuisiin rooleihinsa seurueen kanssa lukeutuvat Katyan rooli Weinbergin Matkustaja-oopperassa (The Passenger), Livia Glanertin Caligulassa, Rosalinde Lepakossa ja pääosa Martinuksen Julietassa. Hän on lisäksi luonut kaksi roolia kantaesityksiin: Julian osanTorsten Raschin The Duchess of Malfissa ja Antigonen osan Julian Andersonin The Thebansissa. Näissä tuotannoissa hän on työskennellyt useiden ohjaajien kanssa, joista voidaan mainita David Pountney, Christopher Alden, Richard Jones ja Pierre Audi. Julia tekee myös tiivistä yhteistyötä Opera Holland Parkin kanssa, jossa hän on muun muassa esittänyt nimiosat Kat’a Kabanova, Micaëla, Gilda (Rigoletto) ja Nedda (Pagliacci). Kaikki roolit ovat saaneet kriitikoilta suitsutusta.

Hän debytoi kuninkaallisessa oopperassa vuonna 2012 esittäen Micaëlan osan (Carmen). Kotimaassaan Ruotsissa hän on esiintynyt lisäksi Violettana (La Traviata) Tukholman Folkoperanissa, samoin kuin Kumudhan roolissa John Adamsin A Flowering Tree - oopperassa sekä Micaëlan, Paminan (Taikahuilu) ja Elsalillin osassa (Gösta Nyströmin Herr Arne Penningar -oopperassa, GöterborgsOperan).

Julia on konsertoinut Royal Philharmonic Orchestran, Manchester Cameratan, London Mozart Playersin, Göteborg Symfonikerin ja Göteborg Wind Orchestran solistina. Hän on konsertoinut Lontoon Wigmore Hallissa ja Royal Opera House Covent Gardenissa Joseph Middletonin kanssa sekä kiertänyt yhdenhengenesityksellä (Dreamlives) Liederkreis companyn puitteissa. Kyseessä oli esitys, jossa oli R. Straussin, Bergin ja Schönbergin liedejä, joita esitettiin Iso-Britanniassa, mukaan lukien Leeds Lieder Festivalilla. Vuosina 2021–22 hän toimi Artist in residencenä Kulturhuset Spirassa Jönköpingissä, Ruotsissa.

Julia on työskennellyt useiden nimekkäiden kapellimestareiden kanssa, joista mainittakoon Sir Colin Davis, Joana Carneiro, Edward Gardner, Karen Kamensek, Sian Edwards, Mark Wigglesworth, Stuart Stratford ja Santtu-Matias Rouvali.

Kahden oopperalaulajan tyttärenä Julia opiskeli draamaa Göteborgin yliopistossa, minkä jälkeen hän jatkoi kolme vuotta Operastudio67:ssä Tukholmassa. Hän opiskeli yksityisesti Susanna Rigaccin oppilaana Firenzessä, minkä jälkeen hän jatkoi opintojaan Royal Academy of Musicissa Lontoossa Joy Mammenin ja Iain Ledinghamin johdolla, suorittaen korkeimman DipRAM-tutkinnon. Hän valittiin sen jälkeen Associate of the Royal Academy of Musiciksi (ARAM). Hän on myös voittanut Opera Rara Patric Schmidt Bel Canto Prize - palkinnon ja Flora Nielsen laulukilpailun.

Viimeisimmät kohokohdat hänen urallaan ovat mm. paluu Scottish Operaan Pat Nixonin roolissa (Nixon Kiinassa) ja Fleanan osassa (Zingari), Elsallill Herr Arnes Penningarissa (GöteborgsOperan), Kettu (Ovela kettu) Opera Holland Parkissa, Nuori tyttö (Schönberg: Mooses ja Aaron) George Enescu Festivalilla Budapestissä, Ingeborg (Elfrida André: Fritiofs saga) ja Waltraute Valkyyriassa GöteborgsOperan). Hän teki lisäksi paluun Tukholman Folkoperaniin, esiintyen Isolden roolissa (Tristan ja Isolde).

Julia palasi viime kaudella Julian rooliin Folkoperaniin (Norma) sekä Judithin rooliin (Herttua Siniparran linna). Tämän kauden rooleja ovat mm. Paulina Salas (Death and the Maiden) Malmön oopperassa ja Verdin Requiemissä Jönköpings Sinfoniettan solistina.