Daniel Thorell

Sello

Daniel Thorell on Tukholmasta kotoisin oleva sellisti. Nuoresta iästään huolimatta (25 v.) hän on jo menestynyt solistina ja kamarimuusikkona sekä Ruotsissa että kansainvälisesti. Häntä on ylistetty kypsästä ja ilmeikkäästä soittotavastaan ja häntä pidetään tällä hetkellä yhtenä Skandinavian lupaavimpina nuorina sellisteinä. Hän on voittanut jopa yhdeksän kansainvälistä kilpailua, huomattavin näistä oli Rovere D'orossa (2017), jolloin hänelle jaettiin lisäksi kultamitali. Hän voitti 54. Markneukirchen International Cello Competition -kilpailun toukokuussa 2019. Hän oli lisäksi yksi palkituista kuudennessa La Classe d'Excellence de Violoncell -kilpailussa, Gautier Capuconin johdolla.

Daniel syntyi muusikkoperheeseen ja aloitti sellonsoiton viisivuotiaana. Hän debytoi solistina 11-vuotiaana, esittäen Saint-Saënsin sellokonserton a-mollissa Ruotsin Radion sinfoniaorkesterina solistina. Siitä lähtien hän on esiintynyt säännöllisesti ruotsalaisten orkestereiden solistina, kuten Kungliga Filharmoniska Orkestern ja Göteborgs Symfonikerin kanssa. Kaudella 2018–19 hän esiintyi muun muassa solistina ohjelmistossaan Rokokoovariaatiot, Schumannin sellokonsertto ja Saint-Saënsin sellokonsertto, minkä lisäksi hän esiintyi kamarimusiikkifestivaaleilla Skandinaviassa ja Saksassa.

Daniel on lisäksi kokenut kamarimuusikko ja norjalaisen jousikvartetin Opus13 jäsen vuodesta 2019. Kvartetti sai toisen palkinnon Banff International String Quartet Competition -kilpailussa ja on esiintynyt useilla festivaaleilla, kuten Kamermuziek festival Utrecht, Risør kammermusikfest, Valdres sommersymfoni Midtåsen kulturfestival ym. Kvartetti debytoi Oslo Quartet Seriesissä vuonna 2021.

Daniel viimeisteli hiljattain solistidiplomiopintonsa Norges Musikhögskolassa Torleif Thedéenin johdolla ja osallistuu usein mestarikursseille maailmanlaajuisesti useiden tunnettujen opettajien johdolla, kuten Jens-Peter Maintz, Danjulo Ishizaka, Maria Kliegel, Claudio Bohorquez ja Antonio Meneses. Hän on saanut useita apurahoja säätiöiltä, esimerkiksi SWEAn kansainvälisen taideapurahan sekä Kungliga Musikaliska Akademienin apurahan.