Christoffer Sundqvist

Klarinetti

"Christoffer Sundqvist on eleettömästi vain parastaan tarjoten noussut suomalaisten instrumentalistien huipulle. Musisoinnin sulavuus, rytminen kimmoisuus, äärimmäisyydet tavoittava sointikirjo ja varma tyylitaju ovat lumonneet aina, olipa kyse orkesterisooloista, kamarimusiikki- tai solistiesityksistä." Helsingin Sanomat 3.9.2011 

Christoffer Sundqvist on sukupolvensa johtavia klarinetisteja. Hän on erinomainen klassisen ohjelmiston esittäjä, minkä lisäksi hän toimii pohjoismaisen nykymusiikin lähettiläänä. Christoffer Sundqvistille ovat säveltäneet konserttoja muun muassa Esa-Pekka Salonen, Erkki-Sven Tüür, Aulis Sallinen, Sebastian Fagerlund, Olli Kortekangas ja Jukka Linkola.

Sundqvist on esiintynyt kaikkien suurten suomalaisten orkestereiden solistina sekä BBC Symphony Orchestran, Göteborgs Symfonikerin, Elbphilharmonien, Norrköpings Symfoniorkesterin, Viron Kansallisen sinfoniaorkesterin, Luzerner Sinfonieorchesterin ja Nordwestdeutsche Philharmonien solistina muun muassa Jukka-Pekka Sarasteen, Esa- Pekka Salosen, Klaus Mäkelän, Sakari Oramon, Anna-Maria Helsingin ja Hannu Linnun johdolla.

Vuoden 2022 debyyttejä olivat Nielsenin klarinettikonsertto Rotterdamin Sinfoniaorkesterin kanssa sekä kamarimusiikkikonsertit Elbphilharmoniessa ja Wigmore Hallissa.

Hän on esiintynyt aktiivisena kamarimuusikkona useilla näyttämöillä, kuten Kuhmon kamarimusiikissa, West Cork Chamber Music Festivalilla, Delft Chamber Music Festivalilla, Concertgebouw’ssa, Vinterfestissä ja Helsinki Festivalilla.

Sundqvistin diskografia sisältää klarinettikonserttojen levytyksiä, joiden säveltäjiä ovat mm. Sebastian Fagerlund (Göteborgs Symfoniker), Aulis Sallinen, Peter Eötvös, Carl Nielsen (Radion Sinfoniaorkesteri) BIS-levy-yhtiölle ja Alba Recordsille. Levytykset ovat saaneet kansainvälistä tunnustusta ja kaksi levyä on palkittu Emma-gaalassa. Ondine Records levytti Erkki-Sven Tüürin klarinettikonserton sekä kaksoiskonserton klarinetille ja viululle Pekka Kuusiston ja Radion Sinfoniaorkesterin kanssa. CPO Records julkaisee piakkoin Louis Spohrin neljä klarinettikonserttoa NDR Radiophilharmonie Hannoverin kanssa.

Christoffer Sundqvist voitti Crusell-klarinettikilpailun vuonna 2002 ja toimii Radion Sinfoniaorkesterin klarinetin äänenjohtajana vuodesta 2005. Hän työskentelee klarinetinsoiton lehtorina Sibelius-Akatemiassa Helsingissä. Christoffer Sundqvist syntyi Tukholmassa, muutti Suomeen 6-vuotiaana ja aloitti klarinettiopintonsa Pietarsaaren Konservatoriossa Bernhard Nylundin johdolla. Hän suoritti diplomitutkintonsa Sibelius- Akatemiassa Anna-Maija Korsimaan oppilaana ja jatkoi opintojaan Basel Music Academyssa François Bendan johdolla. Muita merkittäviä opettajia ovat olleet Hans Rudolf Stalder, Guy Deplus ja Charles Neidich sekä useat huomattavat kamarimuusikot.