Karl Gabor

Christian Svarfvar

Viulu

Ruotsalainen viulisti Christian Svarfvar (s. 1982) on hyvin ansiokas viulisti, joka tunnetaan lumoavista esiintymisistään, innovatiivisesta ohjelmistostaan sekä vankkumattomasta sitoutumisestaan musikaaliseen oivallukseen. Hänen intohimonsa musiikkiin on syvään juurrutettu, uransa merkittävä ja häntä pidetään yhtenä Skandinavian arvostetuimmista musiikillisista lahjakkuuksista.

Svarfvar kasvoi muusikkoperheessä ja aloitti musiikin opintonsa isänsä Sven-Ole Svarfvarin johdolla, joka toimi aiemmin Norska Operanin ja Svenska Kammarorkesternin ensimmäisenä konserttimestarina. Christian debytoi vain 12-vuotiaana soittaen Mendelssohnin viulukonserton Svenska Kammarorkesternin solistina. Tämä hetki oli Svarfvarin osalta ratkaiseva hänen merkittävällä musikaalisella opintomatkallaan. 

Svarfvar aloitti kattavan musikaalisen koulutuksensa varhaisen menestyksensä pohjalta. Hän hioi taitojaan entisestään opiskellen Tukholman Kungliga Musikhögskolanissa sekä arvostetussa Juilliard Schoolissa New Yorkissa. Nämä oppilaitokset tarjosivat Svarfvarille maailmanluokan koulutuksen, rikastuttivat hänen musikaalista pohjaansa ja valmistivat häntä uraan, jota leimaavat virtuoosisuus ja taiteellinen loistokkuus.

Svarfvarin menestykset kohosivat uusiin korkeuksiin, kun European Concert Hall Organization (ECHO) valitsi hänet Rising Stariksi. Tämä maineikas kunnianosoitus vei hänet maailman merkittävimmille konserttilavoille, mm. Concertgebouw’n, Musikvereinin, Carnegie Hallin ja monen muun tunnetun konserttisalin näyttämölle. Hänen debyyttikonserttinsa New Yorkin Carnegie Hallissa vakiinnutti hänen asemaansa kiehtovana taiteilijana.

Svarfvaria on kiitelty hänen virtuositeetistaan ja kauniista soinnistaan, ja hän on ihastuttanut yleisöä tulkinnoillaan. Hän on esiintynyt useiden orkestereiden solistina, joista voidaan mainita Kungliga Filharmoniska Orkestern, London Philharmonic, Simon Bolivar Symphony Orchestra, Helsingborgs Symfoniorkester, Malmö SymfoniOrkester, Norrköpings Symfoniorkester, Svenska Kammarorkestern, Istanbul Philharmonic ja Ruotsin Radion sinfoniaorkesteri. Huomionarvoista on, että Svarfvarin ohjelmisto ylittää perinteiset rajat ja hän tekee yhteistyötä nykysäveltäjien kuten Howard Shoren, Steve Reichin ja Kaija Saariahon kanssa.

Esimerkkinä tästä on Howard Shoren viulukonserton ”Eastern Promises” kantaesitys Kungliga Filharmoniska Orkesternin kanssa säveltäjän itsensä johtamana. Shore on palkittu sävellystyöstään kolme kertaa Oscarilla ja hänet tunnetaan ennen kaikkea elokuvista Taru sormusten herrasta -trilogia ja Hobitti.

Svarfvarin levytykset tuovat esiin hänen taiteellisuutensa ja monipuolisuutensa. Hänen viimeisin levynsä ”The Symphonic Touch of Benny Andersson” sisältää Benny Anderssonin sävellyksiä sovitettuina sinfoniaorkesterille. Levy on herättänyt suurta arvostusta Ruotsissa ja ulkomailla ja on todiste hänen taiteellisesta visiostaan ja luovasta taituruudestaan.

Hänen monivivahteiset tulkintansa Griegin, Faurén, Ravelin ja Debussyn teoksista yhdessä pianisti Roland Pöntisen kanssa ovat tuoneet ylistystä huomattavilta kansainvälisiltä julkaisuilta. Dagens Nyheter nimesi levyn ”vuoden levyksi”. The Strad kuvaili sitä ”henkeäsalpaavaksi suoritukseksi” ja kutsui sitä ”ainutlaatuiseksi julkaisuksi”.

Svarfvarin tulkinta Griegin viulusonaateista sai vuolaita kehuja arvostetuissa julkaisuissa. Financial Times kirjoitti seuraavaa: ”Puhdasta nautintoa, jota ylläpitää Svarfvarin peloton ilmaisu, kivenkova tekniikka ja tyylillinen terävyys. Tämä lahjakas viulisti on tehnyt meille – ja Griegille – suuren palveluksen, ja meidän tulee saada kuulla lisää hänestä. 5/5."

Virtuoosimaisten esiintymistensä lisäksi Svarfvar on klassisen musiikin näkökulmien laajentamisen uudistaja. Hän viihtyy yhteistyöhankkeissa, jotka rakentavat siltoja genrejen välille ja ylittävät sovinnaisuuksia, ja hän korostaa, että klassisella musiikilla on tärkeä tehtävä nykyajan yhteiskunnassa. Hänen viimeisin mullistava albuminsa, J.S. Bachin viulukonsertot Johan Ullénin uudelleensäveltäminä, ovat saaneet kansainvälistä huomiota ja yli miljoona striimausta kuukaudessa levyn julkaisun jälkeen.

Christian venyttää aina klassisen musiikin yhteiskunnallisia ja kulttuurisia rajoja. Hän hakee jatkuvasti innovatiivista yhteistyötä useiden erilaisten taitelijoiden ja järjestöjen kanssa – tavoitteenaan kehittää klassisen musiikin ulottuvuutta ja merkitystä nykyaikaisessa maailmassa.