Heikki Tuuli

Anna-Maria Helsing

Taiteellinen johtaja / viulu / kapellimestari

Anna-Maria Helsing on kerännyt mainetta erityisesti johtavien pohjoismaisten orkesterien ja oopperatalojen kapellimestarina. Hänet valittiin Lontoon BBC Concert Orchestran ylikapellimestariksi vuonna 2023, toimittuaan orkesterin ensimmäisenä vierailevana kapellimestarina vuodesta 2020. Vuosina 2010‒2013 Helsing toimi Oulu Sinfonian ylikapellimestarina, ja oli samalla ensimmäinen ylikapellimestariksi nimitetty nainen Suomessa. 

Lyhyen ajan sisällä Helsing on johtanut kaikkia Suomen ja Ruotsin suurimpia orkestereita sekä useita orkestereita muissa Pohjoismaissa, Baltiassa, Saksassa, Sveitsissä, Espanjassa ja Iso-Britanniassa. Hän on työskennellyt useiden suurten orkesterien kanssa ulkomailla, mm. Philharmonia Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, Royal Scottish National Orchestra, BBC Philharmonic Orchestra, Viron kansallisorkesteri, Islannin sinfoniaorkesteri, Norska radions symfoniorkester, Barcelona Symphony Orchestra ja Musikkollegium Winterthur. Lisäksi hän on johtanut produktioita Suomen kansallisoopperassa, Savonlinnan Oopperajuhlilla, Tanskan ja Ruotsin kuninkaallisissa oopperoissa, Islannin oopperassa, Göteborgin oopperassa ja Tukholman Folkoperanissa.

Tämän kauden kohokohtia ovat Kiinan kiertue BBC Concert Orchestran kanssa, ensiesiintyminen Budapest Festival Orchestran kapellimestarina Budapestissä sekä useat uusintavierailut, joista voidaan mainita Radion Sinfoniaorkesteri, Oulu Sinfonia, Estonian Sinfonietta, Jönköpings Sinfonietta ja Norrbottens Kammarorkester. 

Päätettyään opintonsa Sibelius-Akatemiassa Leif Segerstamin kapellimestariluokalla Helsing sai kutsun osallistua Lontoossa Allianz-säätiön kansainväliseen Conductors’ Academy -koulutukseen, jossa häntä ohjasivat mm. Esa-Pekka Salonen ja Gustavo Dudamel. Vuonna 1999 Helsing voitti ensimmäisen palkinnon Varsovan kansainvälisessä uuden musiikin kilpailussa nuorille taiteilijoille. Hän suoritti viulunsoiton diplomitutkinnon Pietarsaaren konservatoriossa sekä Bydgoszczin musiikkikorkeakoulussa Puolassa ja on osallistunut Jorma Panulan, Vladimir Jurowskin ja John Carewen mestarikursseille.

Erityisen lähellä Helsingin sydäntä ovat modernismi ja nykymusiikki.