Kaupo Kikkas

Anna-Liisa Bezrodny

Viulu

Anna-Liisa Bezrodny syntyi arvostettuun moskovalaiseen muusikkoperheeseen ja on tällä hetkellä kysytty solisti, konsertoija ja kamarimuusikko. Hänen saavutuksensa ovat keränneet suurta arvostusta ympäri maailmaa. Jo kaksivuotiaana hän aloitti viuluopintonsa vanhempiensa johdolla ja 9-vuotiaana hän jatkoi niitä Sibelius-Akatemiassa vanhempiensa professori Igor Bezrodnyn ja professori Mari Tampere-Bezrodnyn luokalla. Myöhemmin hän opiskeli Lontoossa, jossa hän voitti kultamitalin (the Gold Medal), Guildhall School of Music and Drama -koulun korkeimman palkinnon vuonna 2006. Saman palkinnon ovat aiemmin voittaneet mm. Bryn Terfel ja Jacqueline du Pré. 

Vuosien varrella Anna-Liisa on esiintynyt orkesterien solistina maailman arvostetuimmilla konserttilavoilla, joista mainittakoon Royal Festival Hall, Barbican Hall, Wigmore Hall, Konzerthaus Berlin, Kölner Philharmonie, Cadogan Hall, Finlandia-talo, Estonia-sali, Pietarin filharmonian sali, Moskovan konservatorion suuri ja pieni sali, Rachmaninov-talo, ja lukemattomia muita. Anna-Liisa on työskennellyt lukuisien huippukapellimestarien kanssa, heidän joukossaan mm. Leif Segerstam, Nikolay Alekseyev, Eri Klas, Paavo Järvi, Olari Elts, Sian Edwards, Sascha Goetzel, Juha Kangas, Mihkel Kutson, Robin O’Neil, Arvo Volmer ja Paul Magi. Hän soittaa usein tunnetun pianisti Ivari Iljan (Dmitri Hvorostovskin pianisti) kanssa. He levyttivät yhdessä debyyttialbumin Alba Records -yhtiölle, ja levy sai ylistävän vastaanoton kaikkialla maailmassa. 

Anna-Liisa on palkittu useilla palkinnoilla, kuten Rotary-klubin erikoispalkinto, Lontoon Musicians’ Benevolent Fundin Ian Flemingin hyväntekeväisyyspalkinto, Martin Musical Scholarship Award, Hattori-säätiön ja Myra Hessin säätiön palkinnot, Ricci-säätiön palkinto 2009, Making Music -säätiön nuori taiteilija -palkinto 2009, Heifetzin kansainvälisen viulukilpailun palkinto, kansainvälinen Brahms-viulukilpailu, jne. Vuonna 2005 Bezrodny palkittiin Lontoon sinfoniaorkesterin nuorille taiteilijoille myönnettävällä PROMIS-palkinnolla, ja samana vuonna hän vastaanotti kunniapalkinnon suomalaiselta Pro Musica -säätiöltä. Kaudella 2016–17 Bezrodny sai Viron kulttuurisäätiön vuoden muusikko -kunniamaininnan kansainvälisestä ja tuotteliaasta konsertoinnistaan. 

Bezrodnyn soittoa on kuultu useaan otteeseen Suomen ja Viron televisioissa ja yleisradioissa, NBC:llä sekä BBC Radio 3:llä Isossa-Britanniassa. Viime kausina Bezrodny on käynyt esiintymässä mm. Lontoon Philharmonia-orkesterin, Lontoon Royal Philharmonic Orchestran, Birminghamin kaupungin sinfoniaorkesterin, Moskovan sinfoniaorkesterin, Zürichin kamariorkesterin, Helsingin kaupunginorkesterin, Lahti Sinfonian, Turun kaupunginorkesterin, Gewandhaus Leipzigin, Viron kansallisen orkesterin, Tallinnan kamariorkesterin, Riian sinfoniaorkesterin, Georgian kamariorkesterin, Vilnan kaupunginorkesterin ja unkarilaisen Pécsin kaupunginorkesterin solistina. 

Bezrodny on omistautunut kamarimuusikko ja on tehnyt yhteistyötä huippumuusikoiden kuten Ivry Gitlis, Maxim Vengerov, Ida Händel, Liana Isakadze, Alexander Rudin, Peeter Laul jne. kanssa. Hänen repertuaarinsa ulottuu barokista nykymusiikkiin, ja hän on kantaesittänyt useita teoksia mm. virolaisilta säveltäjiltä. Viimeksi Rein Rannap sävelsi ja omisti Bezrodnylle teoksen Cantilena viululle ja orkesterille. 

Lähitulevaisuudessa Anna-Liisa Bezrodnyn suunnitelmiin kuuluu Timothy Dunnin Ribbon- viulukonserton kantaesittäminen ja levyttäminen. Teos on omistettu nuorelle naisviulistille, joka kuoli traagisesti helikopterionnettomuudessa. 

Vuonna 2010 Bezrodny levytti virolaissäveltäjä Eino Tambergin viulukonserton yhteistyössä Vanemuinen teatterin ja kapellimestari Mihkel Kutsonin kanssa säveltäjän 80-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. 

Hiljattain Bezrodny julkaisi ERP Recordsille (Estonian Record Productions) tuotetun DVD:n, jolla hän soittaa Mozartin ja Haydnin viulukonserttoja. DVD sai kiittävän vastaanoton. DVD on omistettu hänen edesmenneelle isälleen, viulisti-kapellimestari Igor Bezrodnylle. 

Kiireisen soolouransa ohella Bezrodny on vuodesta 2007 asti opettanut Guildhall School of Music and Drama -koulussa sekä Purcell-koulussa Lontoossa, ja hän suhtautuu intohimoisesti musiikin opetukseen tuleville sukupolville. Hän toimii tällä hetkellä myös Oxfordin filharmonisen orkesterin yhtenä apulaiskapellimestarina sekä solistina. 

Anna-Liisa Bezrodny soittaa tällä hetkellä Amati-viulua, jonka hänelle on lainannut Suomen Kulttuurirahasto.