Nikolaj Lund

Amalie Stalheim

Sello

Amalie Stalheim (s. 1993 Bergenissä) on yksi Pohjoismaiden lupaavimpia nuoria muusikoita.

Vuonna 2018 hän voitti Kungliga Musikaliska akademienin arvostetun Solistpriset-palkinnon, ja tuomariston perustelu oli seuraava: ”Hänen tekninen taituruutensa kulkee käsi kädessä tarkkakuuloisuuden ja persoonallisen ilmaisun kanssa. Hän välittää musikaalisuutta, jonka toivomme voivan sulostuttaa maailman konserttitaloja vielä monien vuosien ajan ja inspiroida uusia nuorten muusikkojen sukupolvia.”.

Amalie on esiintynyt muun muassa Tukholman Kungliga Filharmoniska Orkesternin, Kuopion kaupunginorkesterin, Göteborgin sinfoniaorkesterin, Ruotsin Radion sinfoniaorkesterin, Bergenin filharmonisen orkesterin, Norjan radion sinfoniaorkesterin, Oslon filharmonisen orkesterin, Musica Vitae kamariorkesterin, Norrbottens Kammarorkesterin sekä Malmön sinfoniaorkesterin solistina.

Kauden 2020–2021 kohokohtina voidaan mainita esiintymiset seuraavien orkesterien solistina: Oulu Sinfonia, Theater Magdeburg, Gulbenkian-orkesteri, Oslon filharmoninen orkesteri, Nordiska kammarorkestern, Gävlen sinfoniaorkesteri, Malmön sinfoniaorkesteri sekä Norjan kansallinen nuorisosinfoniaorkesteri. Stalheim kantaesittää myös kolme uutta sellokonserttoa. Hän levyttää Lasse Thoresenin sellokonserton Oslon filharmonisen orkesterin solistina, John Storgårdsin johdolla (LAWO-levy-yhtiö), sekä itse tilaamansa, Knut Vaagen säveltämän sellokonserton.

Stalheimille on myönnetty kansainvälisten festivaalien ja säätiöiden palkintoja ja apurahoja, joista mainittakoon arvostettu ”Firmenich Prize” Verbier Festivalilla vuonna 2016, Anders Wall -apuraha nuorille lahjakkuuksille sekä Klæstads Legat. Hän voitti ensimmäisen palkinnon sekä Yamaha Music Foundation Europe Competition 2016 että Ljunggrenska tävlingen i klassisk musik
-kilpailuissa. Stalheim toimi kaudella 2018–2020 Ruotsin Radio P2:n artist in residencenä.

Stalheim on aktiivinen kamarimuusikko ja on tehnyt yhteistyötä mm. Yo-Yo Man, Leif Ove Andsnesin, Kathryn Stottin, Christian Ihle Hadlandin, Polina Leschenkon, Benjamin Schmidin ja Lars Anders Tomterin kanssa. Hän esiintyy säännöllisesti festivaaleilla, joista voidaan mainita Festspelen i Bergen, Rosendalin kamarimusiikkifestivaali, Utrechtin kansainvälinen kamarimusiikkifestivaali, Leksandin kamarimusiikkifestivaali, Hindsgavl Festival ja Copenhagen Summer Festival.