RUSK LIVE STREAM

Less Is More – A Prayer

Less is More – A Prayer

Kuvitelkaa mielessänne Philip Glassin ja Béla Bartókin synteesi – olette melko lähellä Wojciech Kilaria, puolalaista säveltäjää, joka on tunnettu elokuvamusiikistaan (mm. The Pianist), ja jonka jousiorkesterikappale Orawa on saanut nimensä ja inspiraationsa samannimiseltä, Puolan ja Slovakian välillä sijaitsevalta rajaseudulta. Itseään toistavaa, kyllä, mutta rytmissä ja melodiikassa on kekseliäitä painopisteen siirtymiä.

Georgialainen Giya Kancheli oli yksi aikamme persoonallisimmin koskettavista säveltäjistä, jonka musiikki hipoo ajoittain pärtmäistä meditatiivista laatua, lyöttäytyen hurjalla tavalla kiehuvien tunteiden joukkoon. Hän luo usein, kuten Mstislav Rostropovitšille ja Gideon Kremerille omistetussa teoksessaan Stilles Gebet, näennäisesti yksinkertaisin menetelmin maagisen tunnelman ja lapsen ääni antaa kokonaisuudelle hieman epätodellisen, toisen ulottuvuuden. 

Elgarilla ei ollut mitään suuria oratorioita ja sinfonioita vastaan, mutta hän oli myös lyhyen muodon mestari. Rakastetussa jousiserenadissaan hän tyytyy kymmeneen minuuttiin ja Introduction & Allegrosta hän selviää erinomaisesti neljässätoista minuutissa. Kappale on eräänlainen kunnianosoitus barokin concerto grossolle, jossa jousikvartetti aika ajoin sulautuu jousiyhtyeeseen ja hurjapäinen fuuga vuorottelee tyypillisen elgarmaisen ilmeikkään melodiikan kanssa.

Mats Liljeroos